mandag 16. desember 2013

Munch150 - Glemmen feirer!

Mannen bak noen av verdens mest kjente malerier hadde 150-årsjubileum den 12. desember, en hendelse som selvfølgelig ikke gikk ubemerket hen her på Glemmen. Edvard Munch var en dedikert kunstnersjel som definitivt fortjener all oppmerksomheten viet til hans liv og hans kunst i løpet av jubileumsåret 2013.

Denne høsten har en dedikert gruppe kunstnerbedårere hatt flere Munch-mandager her på biblioteket. Her har vi sammen med et par flinke elever idémyldret om hvordan vi best kunne gjøre stas på staskaren. Resultatet ble en dag der kreativitet og skaperglede fikk stå i sentrum.

Vi inviterte til åpen elevkonkurranse inspirert av Munch, og i tillegg fikk alle prøve seg som kunstnere på et kjempelerret i elevsenteret – ingen tvil om at vi har noen kunstnerspirer her på huset! Ingen har vel uttrykt lidenskap og angst like virkningsfullt som Edvard Munch, og dette skinner igjennom også i elevenes tolkninger som nå er utstilt på biblioteket.


Bidrag til elevkonkurransen
Utsnitt fra fellesmaleriet "Heia Munch!"

Se fellesmaleriet bli til i timelapse laget av elever fra 2MEDB

Den lokale forfatteren og Munch-forskeren Torill Stokkan, som har fordypet seg i Munch og spesielt kvinnene i hans liv i over 20 år, holdt foredrag for et fullsatt auditorium og gav oss et nytt perspektiv på hans inspirasjons- og motivasjonskilder. I elevsenteret var det først duket for quiz med Sindre Støle, der powerpoint-presentasjonene til klasse 3PBYB sørget for økt kunnskapsnivå hos deltakerene. I storefri avholdt Moose Empire rockekonsert basert på Munchs tekster, men også elevene kunne slippe løs sine indre skrik denne dagen. 2MEDB var tilstede og sørget for å forberede, pynte til, overse og dokumentere det hele.

Hele skolen var med på feiringen, noe som kom spesielt godt frem i samarbeidsprosjektet «Skrikepepperkaker». Formgivningselever utviklet kakeformprototyper som deretter ble produsert hos TIP. Kakene ble bakt og dekorert av konditorgjengen, og til slutt utdelt og fortært av hele skolen!

Tusen takk til alle sammen og ha en flott jul!



mandag 9. desember 2013

Edvard Munch: Pubertet

Denne uka skal vi feire Edvard Munchs 150års jubileum!
Ukens kunstverk er Pubertet. Dette bildet malte han i 1905.
Uke 41: Edvard Munch, Pubertet, 1894-95. Maleri, tilhører Nasjonalmuseet
 
I sin kunst var Edvard Munch opptatt av å skildre grunnleggende situasjoner og opplevelser i ulike livsfaser – ikke minst i barndom og ungdom. Nasjonalmuseets versjon av «Pubertet» er malt i Berlin i 1893, året etter hans skandaleutstilling i byen. Munchs arbeider ble sett på som en hån mot kunsten, og utstillingen ble stengt allerede dagen etter åpningen. Motivet med den nakne, unge kvinnen falt ikke i det borgerlige publikums smak, men er typisk for bohemens interesse for kvinnen og seksualiteten.
 
En ung pike sitter naken på sengekanten, med sammenpressete lår og skjuler sin nakenhet med hendene. Hun stirrer med vidåpne og fryktsomme øyne framfor seg. Hennes redsel skyldes ikke bare at hun er oppdaget i en intim situasjon. Hun har erfart noe som har skapt en følelse av angst og uttrygghet, understreket av den mørke skyggen som stiger opp bak henne. En erotisk drøm? Den første menstruasjon? Vi vet ikke, men uansett er angsten knyttet til en grunnleggende erfaring av å bli en kjønnsmoden, voksen kvinne.
 

mandag 2. desember 2013

Ukens kunstverk: De to Fridaer

Frida Kahlo, De to Fridaer, 1939. Maleri, tilhører Museo de Arte Moderno, Mexico City
 
Frida Kahlo. De to Fridaer. 1939
 
 
Frida Kahlo (1907-1954) er en meksikansk malerinne, kjent for sin surrealistiske malerstil og sine selvportretter. Etter en alvorlig trafikkulykke i 1925, begynte Kahlo å male. Hun malte ofte egne personlige erfaringer. Bildene hennes var skarpe skildringer av smerte og det harde livet kvinner levde. Hele 55 av de 143 bildene hennes var selvportretter. Hun var også påvirket av meksikansk indianerkultur, som hun avbildet i lyse farger, med en blanding av realisme og symbolikk.Hun giftet seg med maleren Diego Rivera, skilte seg fra ham, for så å gifte seg med ham på ny.
 
 
Rett etter skilsmissen fra Diego Rivera, fullførte Frida dette selvportrettet, der hun avbilder seg selv som to ulike personligheter. I dagboken skriver Frida at maleriet stammer fra hennes minner om en oppdiktet barndomsvenn. Senere innrømmet hun at maleriet tar for seg følelsene rundt separasjonen fra Diego og ekteskapskrisen.