mandag 16. desember 2013

Munch150 - Glemmen feirer!

Mannen bak noen av verdens mest kjente malerier hadde 150-årsjubileum den 12. desember, en hendelse som selvfølgelig ikke gikk ubemerket hen her på Glemmen. Edvard Munch var en dedikert kunstnersjel som definitivt fortjener all oppmerksomheten viet til hans liv og hans kunst i løpet av jubileumsåret 2013.

Denne høsten har en dedikert gruppe kunstnerbedårere hatt flere Munch-mandager her på biblioteket. Her har vi sammen med et par flinke elever idémyldret om hvordan vi best kunne gjøre stas på staskaren. Resultatet ble en dag der kreativitet og skaperglede fikk stå i sentrum.

Vi inviterte til åpen elevkonkurranse inspirert av Munch, og i tillegg fikk alle prøve seg som kunstnere på et kjempelerret i elevsenteret – ingen tvil om at vi har noen kunstnerspirer her på huset! Ingen har vel uttrykt lidenskap og angst like virkningsfullt som Edvard Munch, og dette skinner igjennom også i elevenes tolkninger som nå er utstilt på biblioteket.


Bidrag til elevkonkurransen
Utsnitt fra fellesmaleriet "Heia Munch!"

Se fellesmaleriet bli til i timelapse laget av elever fra 2MEDB

Den lokale forfatteren og Munch-forskeren Torill Stokkan, som har fordypet seg i Munch og spesielt kvinnene i hans liv i over 20 år, holdt foredrag for et fullsatt auditorium og gav oss et nytt perspektiv på hans inspirasjons- og motivasjonskilder. I elevsenteret var det først duket for quiz med Sindre Støle, der powerpoint-presentasjonene til klasse 3PBYB sørget for økt kunnskapsnivå hos deltakerene. I storefri avholdt Moose Empire rockekonsert basert på Munchs tekster, men også elevene kunne slippe løs sine indre skrik denne dagen. 2MEDB var tilstede og sørget for å forberede, pynte til, overse og dokumentere det hele.

Hele skolen var med på feiringen, noe som kom spesielt godt frem i samarbeidsprosjektet «Skrikepepperkaker». Formgivningselever utviklet kakeformprototyper som deretter ble produsert hos TIP. Kakene ble bakt og dekorert av konditorgjengen, og til slutt utdelt og fortært av hele skolen!

Tusen takk til alle sammen og ha en flott jul!



mandag 9. desember 2013

Edvard Munch: Pubertet

Denne uka skal vi feire Edvard Munchs 150års jubileum!
Ukens kunstverk er Pubertet. Dette bildet malte han i 1905.
Uke 41: Edvard Munch, Pubertet, 1894-95. Maleri, tilhører Nasjonalmuseet
 
I sin kunst var Edvard Munch opptatt av å skildre grunnleggende situasjoner og opplevelser i ulike livsfaser – ikke minst i barndom og ungdom. Nasjonalmuseets versjon av «Pubertet» er malt i Berlin i 1893, året etter hans skandaleutstilling i byen. Munchs arbeider ble sett på som en hån mot kunsten, og utstillingen ble stengt allerede dagen etter åpningen. Motivet med den nakne, unge kvinnen falt ikke i det borgerlige publikums smak, men er typisk for bohemens interesse for kvinnen og seksualiteten.
 
En ung pike sitter naken på sengekanten, med sammenpressete lår og skjuler sin nakenhet med hendene. Hun stirrer med vidåpne og fryktsomme øyne framfor seg. Hennes redsel skyldes ikke bare at hun er oppdaget i en intim situasjon. Hun har erfart noe som har skapt en følelse av angst og uttrygghet, understreket av den mørke skyggen som stiger opp bak henne. En erotisk drøm? Den første menstruasjon? Vi vet ikke, men uansett er angsten knyttet til en grunnleggende erfaring av å bli en kjønnsmoden, voksen kvinne.
 

mandag 2. desember 2013

Ukens kunstverk: De to Fridaer

Frida Kahlo, De to Fridaer, 1939. Maleri, tilhører Museo de Arte Moderno, Mexico City
 
Frida Kahlo. De to Fridaer. 1939
 
 
Frida Kahlo (1907-1954) er en meksikansk malerinne, kjent for sin surrealistiske malerstil og sine selvportretter. Etter en alvorlig trafikkulykke i 1925, begynte Kahlo å male. Hun malte ofte egne personlige erfaringer. Bildene hennes var skarpe skildringer av smerte og det harde livet kvinner levde. Hele 55 av de 143 bildene hennes var selvportretter. Hun var også påvirket av meksikansk indianerkultur, som hun avbildet i lyse farger, med en blanding av realisme og symbolikk.Hun giftet seg med maleren Diego Rivera, skilte seg fra ham, for så å gifte seg med ham på ny.
 
 
Rett etter skilsmissen fra Diego Rivera, fullførte Frida dette selvportrettet, der hun avbilder seg selv som to ulike personligheter. I dagboken skriver Frida at maleriet stammer fra hennes minner om en oppdiktet barndomsvenn. Senere innrømmet hun at maleriet tar for seg følelsene rundt separasjonen fra Diego og ekteskapskrisen.
 

tirsdag 26. november 2013

Ukens kunstverk: Brudeferden i Hardanger

A.Tidemand og H. F. Gude: Brudeferden i Hardanger, 1848, maleri. Tilhører Nasjonalmuseet


Brudeferden i Hardanger. Tidemand og Gude 1848

En robåt med festkledde mennesker glir stille over vannet på vei fra kirken til festlokalet lenger ute i fjorden. Stemningen er lystig. Det salutteres, det skåles og det musiseres til ære for brudeparet som sitter bakerst i båten. Alle er kledd i tradisjonsrike bunader. Været er godt denne vårdagen, solen skinner over de høye fjellene og isbreen i det fjerne. Bildet ble malt av Adolph Tidemand og Hans Fredrik Gude , to av Norges fremste malere midt på 1800-tallet. Tidemand var figurmaler og malte båten og menneskene. Gude var landskapsmaler og malte fjord- og fjellnaturen. Begge tilhørte de den såkalte Düsseldorfskolen i norsk kunsthistorie. På kunstakademiet i denne tyske byen hadde de lært å male vakre, storslagne og idylliske framstillinger av hjemlandets natur og folkeliv. Maleriet regnes som et godt eksempel på en nasjonalromantisk hyllest til fjellnaturen og bondekulturen i Norge. Ikke minst i feiringen av bryllup kom den tradisjonsrike, norske folkekulturen til uttrykk, gjennom gamle seremonier, musikk, påkledning og matskikker.

Les mer...

Oppgaver, se semester 2 bilde 15

onsdag 20. november 2013

Ukens kunstverk: Oslo by Night

                                          Victor Lind. Oslo by Night, 2000

Oslo om natten, en tittel på et kunstverk som synes å handle om uteliv på byen. Mot en blå, nattlig bakgrunn har kunstneren markert gater og hus i byens sentrum som svarte linjer og geometriske figurer. Kan alle de lysende punktene på kartet over Oslo kanskje vise til aktuelle utesteder?

Men denne stemningsfulle versjonen av Oslo sett fra luften, har en tragisk bakgrunn. Kartet er fra 2. Verdenskrig og representerer her et av de mørkeste kapitlene i moderne norsk historie, arrestasjonen og deportasjonen av norske jøder til tyske konsentrasjonsleire. På kartet har Victor Lind avmerket hvor noen av jødene bodde som aldri returnerte fra Nazi-Tyskland.

Les mer...

Oppgaver til bildet, se Semester 2, bilde 14

fredag 8. november 2013

Ukens kunstverk: Nixonvisions




Den aggressive amerikanske utenrikspolitikken og krigføringen i Vietnam ble kritisert av en rekke radikale kunstnere på 1960- og 70-tallet. Den mest kontroversielle i Norge var utvilsomt den svensk/norske kunstneren Kjartan Slettemark (1932-2008). Da han i 1965 utstilte sitt protestbilde mot krigen ble det angrepet og skadet med øks av en tilskuer.

Noen år senere startet han manipuleringen av en valgplakat med et fotografi av Richard Nixon, den krigførende amerikanske presidenten. Dette ble begynnelsen på et langvarig prosjekt, «Nixon visions», som i  løpet av  1970-tallet ga seg utslag i en rekke bilder, utstillinger og happeninger, samt en video i samarbeid med Hans Esselius.
 
Les mer: Niksonvisions
Oppgaver - Se semester 2, bilde 13
 

tirsdag 29. oktober 2013

Ukens kunstverk: 210 Coca-Cola bottles



"En Cola er en Cola, og ingen sum i verden kan skaffe deg en bedre Cola enn den tiggeren på hjørnet drikker. Alle Colaflaskene er like og de er alle like gode. Presidenten vet det, tiggeren vet det og du vet det".
Andy Warhol

Ukens kunstverk er 210 Coca-Cola bottles av Andy Warhol, fra 1962.
Coca-Cola flasken er antagelig den lettest gjenkjennelige og berømte beholder for drikke i verden. Den er samtidig et symbol på rask nytelse, på moderne forbrukskultur og på vellykket merkevarebygging. Siden flasken ble utviklet i 1915, har den stort sett beholdt sin form – kanskje også sin nesten magiske tiltrekning på ungdom uansett land, rase og klasse. Det var derfor ikke tilfeldig at den amerikanske pop-kunstneren Andy Warhol på 1960-tallet begynte å bruke Cola-flasker i bildene sine.

Men kan mer eller mindre direkte gjengivelser av reklame for Coca-Cola bli kunst? Som tidligere reklametegner og designer ønsket Andy Warhol å skape en ny form for kunst der skillet mellom finkultur og forbrukskultur var opphevet. Bildene skulle ikke lenger være et uttrykk for en kunstners innerste følelser og tanker, men direkte og uformidlet avspeile det omgivende samfunns billedverden – på godt og ondt. I prinsippet kunne kunstverkene nå bli utført og mangfoldiggjort av kunstnerens assistenter ved hjelp av moderne reproduksjons-teknikker. Les mer

Oppgaver, se semester 2, bilde 11

mandag 21. oktober 2013

Ukens kunstverk: Den store stasjon


Klokka er 17.35. Et tog ankommer til venstre og et annet er i ferd med å forlate stasjonen til høyre. Mellom dem sirkulerer mennesker på vei til eller fra perrongen. Noen tar avskjed med hverandre før toget går, andre er på vei ut i byen. Særlig den tankefulle kvinneskikkelsen sentralt plassert i forgrunnen tiltrekker seg oppmerksomhet. Er hun alene? Hvordan har hun det? Hvor skal hun?

Ukens bilde er malt av Alf Rolfsen i 1932. Modernismen i billedkunsten utviklet seg parallelt med urbaniseringen og de teknologiske framskrittene på begynnelsen av 1900-tallet. Jernbanestasjonen ble et av de viktigste symbolene på maskinalderen, framskrittsoptimismen og en moderne livsstil. Her var nye konstruksjoner av stål og glass rammen om travle mennesker som møtes og skilles – ofte ensomme midt i myldret. I mellomkrigs-tiden ønsket mange kunstnere å hente motiver fra livet på og rundt jernbane-stasjonen, skildre dens hektiske puls og vise folkemasser i bevegelse. Noen valgte en realistisk, andre en mer subjektiv eller abstrakt uttrykksform.

Les mer: Den store stasjon
Oppgaver, se semester 2, bilde 10

mandag 14. oktober 2013

Ukens kunstverk: Slindebirken


Denne uke viser vi maleriet Slindebirken, malt av Thomas Fearnley i 1839.
Bildet er typisk for nasjonalromantikken. Det er en romantisk og stemningsfull skildring av treet og naturen omkring. På haugen, under treet, ser vi to menn. Begge er oppslukt av skjønnheten i det de ser: det blikkstille vannet, den gyldne himmelen, de gråfiolette åsene. Menneskene og landskapsdetaljene er i ferd med å forsvinne i det mørket faller på...
Les mer om kunstverket her:
Slindebirken
Oppgaver Slindebirken se Semester 2, bilde 7

mandag 7. oktober 2013

Ukens kunstverk: De siste skudd


                                          
Ukens kunstverk er De siste skudd, malt av Arne Ekeland 1940.
I Arne Ekelands malerier fra mellomkrigstiden tematiseres ofte sosial og ideologisk undertrykkelse. I denne perioden var han særlig opptatt av surrealismen, psykoanalysen og marxismen – alle med et kritisk blikk på det bestående samfunn. Maleriene hans er ofte stort anlagte komposisjoner med et mangfold av fragmenterte figurer og symboler. Fargebruken er ekspressiv, perspektivet usammenhengende. Begge deler skal understreke det revolusjonære og konfliktfylte budskapet.

Tittelen på dette maleriet, ”De siste skudd”, refererer til de seirende tropper som vender sine geværer mot øya hvor representanter for kirken, militæret og kapitalen har forskanset seg. Den er overstrødd med lik og blodige sedler. Et gresk tempel og en katedral ligger i grus. Kirkens mann, biskopen, er i ferd med å bli kronet av kapitalisten i bakgrunnen. Biskopen retter en pistol mot den knelende ungdommen i bildets sentrum. Han er tydeligvis truffet og i ferd med å segne om.

Les mer om kunstverket:
http://harriet.nasjonalmuseet.no/ukenskunstverk/index.php?showimage=27

Oppgaver til kunstverket finner du her:
http://www.persbraten.vgs.no/other/uk06s2

onsdag 25. september 2013

Ukens kunstverk: Magnolia Cross


Uke 6: Dag Erik Leversby, Magnolia Cross, 1995. Maleri, tilhører Astrup Fearnley Museet for Moderne Kunst

Denne uken viser vi et verk fra Astrup Fearnley Museet for Moderne Kunst.
Bildet er fra 1995, og kunstneren er Dag Erik Leversby.
Leversby fikk sitt gjennombrudd som kunstner på 1990-tallet. Han arbeider med malerier og tematikk knyttet til menneskekroppen på mikroplan. Bildene er fascinerende, både vakre og litt uhyggelige. Maleriet vi viser hører tilører en serie med bilder hvor rødfargen dominerer. Rødfargen gir assosiasjoner til blod og liv, men også ulykker og død.

Alle maleriene til Leversby inngår i en serie med samme tittel: Magolia Cross. Magnolia er en plante som kan minne om vannliljer. Den gir en symbolsk tilknytning til naturens skjønnhet og renhet, og også til kort blomstring og forgjengelighet. Cross - korset - står for geometri, orden og fornuft. Kunstneren ønsker å forene ulike og kanskje motstridende aspekter i maleriene.


Les mer om kunstverket her:
http://harriet.nasjonalmuseet.no/ukenskunstverk/index.php?showimage=26
Oppgaver utarbeidet av Persbråten vgs.:
http://www.persbraten.vgs.no/satsing/satsing1.shtml , se semester 2, bilde 5

tirsdag 28. mai 2013

Ukens kunstverk



Vi er i gang med et nytt kunstprosjekt på biblioteket!
Hver uke vil vi, i samarbeid med Nasjonalmuseet, vise et nytt kunstverk på skjerm i biblioteket.
Hensikten med prosjektet er å integrere kunst i undervisningen ved å formidle ett viktig kunstverk fra Nasjonalmuseets samlinger eller fra kunsthistorien hver uke i skoleåret. Samlet representerer de valgte verk ulike epoker og uttrykksformer innen visuell kunst (tegning, grafikk, maleri, video, installasjon, arkitektur), og det er utarbeidet oppgaver som er tilrettelagt for en stor bredde av fag, trinn og emner.

Det første kunstverket vi viser er Måneskinn av Edvard Munch.
Undervisningsopplegg til kunstverket:
Måneskinn - undervisningsopplegg

onsdag 22. mai 2013

Innlevering av lærebøker


Informasjon vedr. lån av lærebøker og erstatningsansvar


Ved skolestart fikk elevene på alle klassetrinn tilbud om å låne alle lærebøkene som var oppført på boklista.

Vi nærmer oss nå slutten av skoleåret, og lærebøkene skal derfor leveres tilbake til skolen. Elevene skal komme klassevis med kontaktlærer til biblioteket og levere bøkene. Tid for innlevering for din klasse får du av lærer, eller i posten. Husk å ta med alle bøkene, ta av bokbind og visk ut notater! Om du har lånt andre bøker, lydbøker, filmer etc. på biblioteket må dette også leveres før sommerferien. Det er svært viktig at tidspunktene for innlevering blir overholdt!

Ved eventuelt behov av bøker til en muntlig eksamen, kan bøker lånes på biblioteket.
Har du ikke mulighet til å levere til avtalt tid for din klasse, gjør vi oppmerksom på at absolutt siste frist for innlevering er 21. juni 2013 på biblioteket. Etter denne dato er det ikke mulig å levere bøkene. Om innleveringstidspunktet kolliderer med en lesedag til eksamen kan du levere en annen dag, men senest 21.juni 2013.

Elevene er ansvarlige for lærebøkene som de har lånt. Dersom du har mistet eller ødelagt en lærebok i løpet av skoleåret, må den erstattes. Er ikke bøkene levert 21. juni 2013 blir det sendt faktura, med påfølgende purring og inkasso. Går saken til inkasso, kan kravet øke betraktelig avhengig av kravets størrelse.

 Det er svært viktig for skolen å få bøkene inn før sommerferien. Lærebøkene skal lånes ut til neste års elever. Vi må derfor så tidlig som mulig få oversikt over hva vi trenger å kjøpe inn for å supplere det som er tapt/ødelagt i løpet av skoleåret. Ved mangelfull innlevering medfører dette økte kostnader for skolen.

onsdag 27. februar 2013

Velkommen til utstillingen SPOR!


Nå er utstillingen her!

SPOR. Norsk arkitektur 2005 - 2010visespå biblioteket
14. februar - 12. april 2013

 



 

Utstillingen «SPOR. Norsk arkitektur 2005-2010» viser ny norsk arkitektur som har gjort seg bemerket, både i Norge og utlandet.

Utstillingen er en vandreutstilling fra Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design og er basert på en utstilling som ble vist i Nasjonalmuseet arkitektur sommeren 2011.

I utstillingen får vi møte store og små arkitekturprosjekter fra 2005-2010. Den viser kvaliteter i enkeltverk, og peker på utviklingstrekk som har samfunnsmessig betydning.
Her får du se alt i fra små barnehjemshytter og private bosteder, til større byutviklingsprosjekter og nasjonale arkitektursatsninger.
Ulike presentasjonsformer blir benyttet som foto, film, tegninger, skisser, materialprøver og modeller.

Bli med og fest en gul blomst i utstillingsveggen til ditt favorittprosjekt! Slik setter du også spor- og du får sagt din mening om hva arkitektonisk kvalitet er.

Alle er hjertelig velkommen til å besøke utstillingen. Vi tilbyr formidlingsopplegg for klasser og grupper.

Torsdag 14. februar var det høytidelig åpning av utstillingen med taler og lekker servering.



 




mandag 21. januar 2013

Spor - utstilling om norsk arkitektur

Nå kommer snart en spennende arkitekturutstilling til biblioteket!
 
Utstillingen Spor - norsk arkitektur 2005-2010 er på turné i regi av Nasjonalmuseets landsdekkende program, og skal vises på biblioteket i perioden 14.02-12.04.2013.

Glemmen er den eneste videregående skolen i landet som skal vise utstillingen!
 
Utstillingen presenterer bygninger, anlegg og installasjoner tegnet av ca. 30 ulike arkitektfirmaer fra inn- og utland. Utstillingen er en kavalkade over hva som har skjedd i norsk arkitektur i femårsperioden.
 
Målet med utstillingen er å presentere et utvalg av det beste norske arkitekter har produsert de siste årene, dokumentere, oppsummere og om mulig identifisere tendenser og gjenkjenne noe særegent norsk.

Her er noen av bygningene som er med:
 
 
© Foto Robert Sannes  Arkitekt Snøhetta Tubaloon Kongsberg Jazzfestival
                                                                       Tubaloon

© Foto Iwan Baan Arkitekt Steven Holl Hamsunsenteret Hamarøy
Hamsunsenteret

© Foto Jaro Hollan Barlindhaug Consult Svalbard golbale frøhvelv
Svalbard Globale frøhvelv

© Foto Grethe Fredriksen Arkitekt Haugen og Zohar Bålplass for barn Trondheim
Bålplass for barn